Simply Cool DLG
Tänkte på denna sida skriva några rader om Simply Cool - En riktigt trevlig och välflygande sida/höjd DLG som jag hunnit bekanta mig med under 1,5år när detta skrevs.
 
Om Simply Cool
Simply Coolen är byggd enligt senaste teknik/material. Hel skalvinge i glasfiber med kolfiberbalk. Kropp i glasfiber, kevlar och kolfiber. Stabbe/fena i kolfiberförstärkt balsa som är klädd i Oralight.

Alla delar är mycket välbyggda och håller hög kvalitet, samt det viktiga för en DLG - Hållbarhet! Efter runt 1500 hårda kast har min "Cool" ännu inte visat några tecken på "belastningsskador" eller andra defekter!

Simply Cool levereras helt komplett och är nästan "färdig", det som återstår är montera stabbe/fena och RC-installation. När det gäller "RC" så underlättas det lite eftersom "Coolen" saknar skev!

 
Flygning och "prestanda"
En del kanske tror att en DLG måste ha skevroder för kunna flygas effektivt samt få bra vändbarhet, kurvegenskaper mm. När det gäller "Coolen" så flyger den alldeles utmärkt utan skev! Vingformen med dom mjukt uppåtsvepta vingspetsarna hjälper säkert till att ge "Coolen" dess stabila och snälla egenskaper. Nu är det ju svårt i ord beskriva en modells egenskaper, men "Coolen" är mycket trevlig att flyga och det är en skön och utmanade känsla att få till flygningarna utan "hjälpmedel" som klaff och luftbroms!

Kastegenskaperna är okritiska. Mixar man in lite dyk och motroder blir kasten mycket raka - Vill säga om man kastar "rätt" Detta gäller alla DLG! Kastar man "fel" blir det inga raka kast!

En DLG:s prestanda beror till stor del på piloten! Kasthöjd, "flygkänsla" och erfarenhet. Samt inte minst - Väderförhållanden! Nåja, efter runt 1500 kast varav ca 300 med Datalogger så har jag fått fram lite uppgifter om "Coolens" prestanda enligt mina förutsättningar.

Kasthöjd? Tja, "Coolens" vingprofil är mest tänkt för att ge bra Termikegenskaper än "optimal" kasthöjd jämfört med dom supertunna profilerna med minimalt luftmotstånd som behövs för riktigt höga kast. Med "Coolen" är nog 35-45meters kasthöjd ganska rimlig och man behöver inte komma högre heller för att få till en bra flygning/tid. Flygtid? ja, beror mycket på piloten och väder, eller rättare sagt på "luftkvalitén" Stig, sjunk och luftens "täthet" spelar stor roll för flygtiderna, men vid ett bra kast och död luft så brukar flygtiden ligga runt 1.15 - 1.30 minuter vilket är helt OK! Kan tillägga att sjunkhastigheten på "Coolen" är runt 0.45m/s i död luft.

Sen har vi en sak som egentligen inte har så mycket med själva flygegenskaperna att göra, men ända höjer helheten - Att "Coolen" är så snygg! Det är rena njutningen att se "Coolen" glida fram i luften eller kurva sig uppåt i en Termikblåsa!

 
Simply Cool levereras helt komplett enl bilden!
 
Sammanfattning

Simply Cool är ingen "extremt" lätt tävlingskärra, den har inga skevroder/Flapperons. Däremot så har "Coolen" en tilltalande enkelhet i en snygg inramning. Lägger man till trevliga flygegenskaper, hög kvalitet och prisvärdhet gör Simply Cool till ett bra och trevligt val om man är ute efter en okomplicerad DLG för avkopplande flygning på fältet eller Hanget!

Simply Coolen säljs i Sverige av RC-Teknik!   

 

Mvh. Johan